Whale Music (1994)

Desmond Howl är en avdankad gammal rockstjärna. Han bor i ett stort hus, aldrig klädd i mer än kallingar och sin morgonrock, varje morgon tar han ett dopp i sin pool som är full med alger och skräp från en svunnen tid. Desmond jobbar med sin musik som han skriver för valarna, han dricker, röker somnar mitt i sitt arbete, vaknar upp och fortsätter. Han har isolerat sig från omgivningen. Ett gäng guld och platina skivor ger oss en hint om att det inte alltid varit så, men efter hans brors död gick det neråt och han lever i ett hus som går att likna vid en soptipp. En natt kommer den unga Claire och knackar på, när ingen öppnar klättrar hon in genom Des fönster. Des vaknar som vanligt på morgonen mitt i sitt arbete, när han upptäcker att det ligger en tösabit och sover i hans soffa. Hon vaknar och ett udda möte uppstår. Des undrar om hon är hushållerska och säger att han har haft sånna förut men dom brukar vara mer platooniska varelser som är lite mer påklädda. Claire säger att hon är från Toronto och Des tror att hon är från planeten Toronto. Han förklarar att Siegfried och Roy som bor på andra sidan gatan är trevligare människor som kanske är mer sugna på intergalaktiska gäster. Des är ju bara en simpel eremit. Claire flyttar in, Men vem är hon och varför har hon kommit till Des?

Vänskap uppstår, Des jobbar på sin val musik medans Claire jobbar på att städa upp hans hus och hans pool. Hans ex-fru dyker upp och säger att hon vill sälja hans hus så hon kan få sina pengar. Des spelar upp en låt han skrivit om Claire, ex-frun tycker det låter som en hit och ber att få en kopia. Snart dyker en skivbolags direktör upp och säger att han vill ha den låten och hans val musik, han har ett gammalt kontrakt i ryggen. Des vägrar att och säger att hans musik är inte för människor utan bara för valar.

Ett underbart och humoristiskt drama om mötet mellan två ensamma, vilsna och sargade själar. Ett nystan som sakta men säkert nystas upp. Det är många saker som är frågetecken i början av filmen, som håller en kvar och ger en längtan efter svaren. Des är bara helt underbart borta och underlig. Sen bjuder filmen på mycket naket, dock är det Des som är naken, han är fet och har hockeyfrilla, han ser helt enkelt ut som en man ska, he he.
Drama/arthouse | |
Upp