Star Wars Holiday Special (1978)

I november 1978 gjorde Amerikanska tv bolaget CBS historia genom att visa Star Wars Holiday special. Ett av de största bottennapp i televisionens historia. Först får vi se hur Han Solo och Chewbacca är på väg hem till Chewbaccas familj i Årtusende Falken för att fira "Life Day" en högtid liknande julen. De blir förföljda av Darth Vaders underhuggare.
Samtidigt håller Chewbaccas familj på att förbreda firandet av "Life Day". De hoppar runt och gnäller på varandra (pratar wookie språket) dock är inget översatt till så man fattar inget. Chewies son kollar på skittråkiga hologramprogram med dansande älvor. De pratar med bland andra Luke på telefon. Luke och R2-D2 håller på att laga ett rymdskepp. Sen får vi se Chewbaccas mamma laga mat med hjälp av nått matlagningsprogram med en fyrarmad mat tant. Sen får de besök av en jobbig försäljar typ som är deras kompis. Han har med sig presenter till familjen pappan får en grej till sin holograf (som ser ut som en hårtork) eller vad det nu är som gör att han ser ett astråkigt sång och dansnummer av en pilsk tjej med konstiga kläder. Dom Pratar med Leia och Cp-treo och gnäller över att Han Solo och Chewbacca inte kommit än. Tillbaka till Han och Chewbacca i Falken, de försöker landa men de kommer landa en bit ifrån Chewies familj. Sen knackar ett gäng med soldater på Familjens dörr. De ska kolla så att allt är i sin ordning och genomsöker huset. Allt verkar vara i sin ordning. En av soldaterna får kolla närmare på mammans julklapp som är en annan typ av holograf som visar Jefferson Starship som lirar en låt. En av de mindre tråkiga stunderna i filmen. Medans de ger sig upp på övervåningen för att leta efter något som skulle tyda på att de har något samröre med rebellerna.
Vi får se en animerad historia med star wars karaktärerna. Det här är första gången vi får se Boba fett. Den animerade delen är kanske det ända som egentligen gör det här värt att titta på. Sen börjar det balla ur på riktigt och det följer en massa dans och sång nummer av kända och okända ansikten. Mitt i allt så kommer såklart Chewbacca hem till sin familj oxå.

Första gången jag såg den här var jag helt chockad över att den över huvud taget fanns. Nu har det gått ett år sen sist och jag känner mest avsky över att jag var tvungen att se den igen för att kunna skriva ordentligt om den. Vad som har hänt är ganska uppenbart. George Lukas har gett CBS tillåtelse att våldta det rymdimperium som han byggt upp. De har sedan använt skådespelarna från originalet så lite som möjligt för att spara pengar. Istället har de slängt in folk som Ika I rutan inte ville ha med i sitt program, låtit dom göra lite konster och dubbelexponerat dom så de ser ut som hologram. George ångrar sig självklart och pratar sparsamt om detta pinsamma bottennapp i tv historien. Anledningen till att det här är så sämst är såklart att George Lukas inte  har något med det att göra. Kanske är det Star Wars Holiday special som inspirerade honom att knulla sönder sin egen saga i de star wars filmer han gjort på 2000 talet. Se om ni vill, allt finns på tuben.
Made for tv | |
Upp