Ganes (2007)

Hurriganes är Finlands mest legendariska rockband. Ganes är en biografi om trummissen Remu's tidiga liv och de första åren med Hurriganes. Remu växte upp i en gammal tågvagn, hans föräldrar var romer, hans farsa var småkriminell och körde hårt på spriten. Remu började sin yrkes karriär i samma bransch, lite små stölder här och där. Han hamnar på kåken och där lär han sig spela trummor. När han muckar hattar han från band till band. Tills han kommer på att han ska starta ett eget band. Han får med sin bästa kompis Cisse på att spela bas fast han aldrig har spelat förut. Dom hittar Albert som ska spela gitarr, Remu och  Cisse delar på sången. de börjar spela och snart är dom bandet alla snackar om. Polisen är på dom och speciellt Remu som hökar. När karriären börjar ta fart hamnar Remu på kåken igen för ett gammalt inbrott som polisen lyckats lösa. Vägen till toppen är en väg med många hinder. Remus privatliv är minst sagt snurrigt då han har svårt att hålla pitten i sina tajta jeans. Rock n' roll helt enkelt.

Som vanligt när det spelas in biografier så är dom modifierade till att passa film formatet. Jag visste inte mycket om Hurriganes innan jag såg filmen och jag vet inte vad som är sant och vad som har lagts till. Det hade varit kul och veta men jag hittar inte mycket info om Hurriganes på svenska eller engelska.
Det här utspelar sig på den gamla goda tiden då man kunde bli rik på riktig rock n' roll, brudarna ställde sig i kö för att få ligga med lokalband och man kan inte låta bli att känna lite avund. Inte över brudarna, jag har alltid tyckt att groupie tjejer är patetiska men för att det var så mycket som inte var gjort och man hade kunnat vara först med så mycket. Man kunde skriva musik och riff som ingen annan redan använt tusen gånger. De har jobbat hårt med att få miljöer och kläder att passa tiden då det utspelar sig. Filmen kan bli lite seg emellanåt men live scenerna väger upp det. Att det talas finska är både härligt och lite jobbigt. Härligt för finska är ett så underbart språk men jobbigt för att översättningen ibland blir svår att förstå. Men i det stora hela är det här en film som borde få lite mer uppmärksamhet. Finlands har en plats i rockhistorien, glöm inte det.


Musik | |
Upp